Alles wat je moet weten over bedrukte servetten.

Meer informatie nodig over bedrukte servetten voor uw onderneming? Het is soms lastig om te beslissen welke servetten geschikt zijn voor uw horeca onderneming of hoe de bedrukking in zijn werk gaat. Daarom een uitgebreid artikel waar alle aspecten van servetten behandeld worden.

 1. Wat zijn servetten?
 2. Waarom bestellen bij 123Bedrukte Servetten?
 3. Waarom bedrukte servetten?
 4. Type servetten.
 5. Kwaliteit van servetten.
 6. Technieken van servetten bedrukken.
 7. Duurzaamheid en servetten recyclen.
 8. Bestelling, betaling en levering.
 1. Wat zijn servetten.

Iedereen is bekend met een servet maar eigenlijk is het simpelweg een vierkante doek die wordt gebruikt tijdens het eten om kleding te beschermen tegen het morsen van eten. Ook kan een servet goed worden gebruikt voor het afvegen van de mond. Het is de perfecte oplossing voor het voorkomen van vieze lippen en vlekken op de kleding. Volgens de etiquette moeten servetten van textiel (linnen) zijn gemaakt maar papieren servetten worden ook steeds vaker gebruikt.

Volgens de etiquette dienen servetten gecombineerd te worden met een tafellaken. Het servet is voor het eten opgerold in een servetring of opgevouwen tot een rechthoek. Het servet bevindt zich aan de linkerkant van het bord, links van de buitenste vork. In sommige gevallen wordt een servet ook mooi opgevouwen en op het bord gelegd.

Als het etentje is begonnen wordt de servet op de schoot geplaatst, dit kan op twee manieren. Er is een manier om deze recht op schoot te plaatsen, evenwijdig aan de tafel en daarnaast ook diagonaal. Dus met een punt naar de tafel. De laatste variant is de beste keus omdat er op deze manier het meeste wordt opgevangen. Vroeger werd het als ordinair gezien om de servet om de nek te knopen. Als het diner klaar is dan wordt het servet naast het bord geplaatst.

 

 1. Waarom bestellen bij 123Bedrukte Servetten?

Door de toenemende vraag aan bedrukte servetten hebben wij een apart portaal gemaakt toegespitst op bedrukte servetten. Op de site staat een uitgebreide catalogus met alle opties qua servetten die bedrukt kunnen worden en de prijzen die daarbij horen. Het is al mogelijk om simpele 1-laags servetten te bedrukken tot de luxueuze Airlaid servetten.

Met jarenlange ervaring op het gebied van bedrukte servetten kan er zeker van een specialisme worden gesproken. Door al deze expertise en ervaringen kunnen de juiste adviezen worden gegeven. Kijk ook eens naar ons aanbod van bedrukte bestekzakjes! Met als moeder onderneming ECOvation hebben wij veel verschillende expertises en ondernemingen met de mogelijkheid om uw hele onderneming van de juiste disposables te voorzien.

De prijs/kwaliteitsverhouding is ook een onderdeel van 123Bedrukte Servetten waar wij erg trots op zijn. Door de constante ontwikkelingen van de producten worden de prijzen ook constant aangepast. Wij houden constant de prijzen van alle grondstoffen in de gaten en hierdoor zal de prijs altijd up-to-date en scherp zijn. Het wordt wel altijd aangeraden om zoveel mogelijk servetten in één keer af te nemen want dan zal de prijs ook het voordeligst zijn voor de klant.

Tot slot zijn partnerships ook een belangrijk onderdeel van een bestelling / samenwerking. Door al het specialisme en enthousiasme van ons team heeft dit gezorgd voor een snelle uitbreiding van de klantenkring. Wij onderscheiden ons op de markt door een transparante manier van werken. Wij zullen altijd denken in oplossingen zodat het voor alle partijen een fijne samenwerking is en er langdurige partnerships aan gegaan kunnen worden.

 1. Waarom bedrukte servetten?

Waarom kiezen voor bedrukte servetten i.p.v. normale servetten? Het is natuurlijk wel wat meer moeite om servetten te bedrukken en de energie hier in te steken om ze te bestellen, designen en te wachten. Maar het heeft veel toegevoegde waarde om de servetten aan te passen naar de branding van uw bedrijf. Het geeft een verzorgde indruk en het is een mooie toevoeging als de servet die uit het bestekzakje wordt gehaald ook bedrukt is.

In de huidige corona tijden worden servetten ook veel ingezet om mee te geven met to-go orders. Op deze manier kunnen servetten een grote impact leveren omdat ze overal terecht komen. Als deze bedrukt zijn met informatie en een mooi logo laten ze een goede indruk achter. Hoe vaker de servetten worden gezien door mensen hoe beter ze onthouden worden. De kracht van herhaling komt hier dan ook zeker van pas.

Als de servetten in hoge aantallen worden ingekocht zal dit ook veel schelen in de prijs. Mocht er getwijfeld worden omdat er wat extra betaald moet worden voor het bedrukken van servetten zal het hier niet aan liggen.

Daarnaast is het een goede keus om te kiezen voor bedrukte papieren servetten omdat het in de huidige corona tijden, maar eigenlijk altijd, erg hygiënisch is om te kiezen voor servetten die eenmalig gebruikt worden en daarna weggegooid. Stoffen servetten moeten weer gewassen worden en en het is een stuk hygiënischer om na eenmalig gebruik servetten meteen weg te gooien.

 1. Type servetten.

Er zijn verschillende servetten in het assortiment van 123Bedrukte Servetten, al deze verschillende servetten kunnen ook bedrukt worden. Bedrukte servetten zijn een leuke manier voor de branding van uw bedrijf. Bedrukte servetten kunnen ook ingezet worden wanneer er een to go maaltijd wordt verzorgd. Alle servetten in het assortiment van 123Bedrukte servetten zijn in 19 verschillende kleuren beschikbaar en kunnen ook allemaal bedrukt worden. Vaak wordt er niet over nagedacht maar er komt nog flink wat kijken bij servetten en er zijn grote verschillen tussen alle servetten.

De maten van servetten hebben ook verschillende namen:

20 cm – Apero

25 cm – Cocktail

33 cm – Lunch

40 cm – Diner

Deze namen worden niet gebruikt op de website van 123Bedrukte Servetten maar mochten deze benamingen ooit gebruikt worden is het altijd goed om te weten.

4.1. Airlaid servetten.

De Airlaid servetten die in het assortiment zitten van 123Bedrukte Servetten zijn 40 x 40 cm. Airlaid servetten die bestaan uit een gebonden papiersoort met ook resten van kunststof erdoorheen. Tegenwoordig is de kunststof die erdoorheen zit aangepast naar een industrieel biodegradable kunststof. Daarnaast wordt er ook veel lucht aan toegevoegd zodat de servetten heel “fluffy” worden. Airlaid servetten hebben een chique uitstraling en voelen aan als linnen servetten maar ze zijn veel handiger om mee te werken dan linnen servetten. Mocht er behoefte zijn aan een chiquere uitstraling dan zijn de Airlaid servetten een goede keus. Ook deze soort servet is in 19 kleuren beschikbaar en kan geheel naar wens bedrukt worden.

4.2. Masterfold dispenserservetten.

De Masterfold dispenser servetten hebben een afmeting van 33 x 40 centimeter. Deze servetten kunnen gebruikt worden in een servetten dispenserbox. Dit is een box die op tafel geplaatst kan worden en waar de servetten als het ware uitgetrokken worden. De dispenser heeft openingen aan beide kanten waardoor de servetten er gemakkelijk uitgehaald kunnen worden. De servetten dispensers zijn bekend geworden van de Amerikaanse bars waar deze servetten dispensers altijd op tafel te vinden waren. Wederom kunnen de servetten voor in de dispenser bedrukt worden naar wens. Het verschil met de Novafold dispenserservetten is dat de Masterfold dispenserservetten minder vaak gevouwen zijn.

 

4.3. Novafold dispenserservetten.

De afmeting van de Novafold dispenserservetten zijn 30 x 33 centimeter. Deze servetten kunnen gebruikt worden in een servetten dispenserbox. Dit is een box die op tafel geplaatst kan worden en waar de servetten als het ware uitgetrokken worden. De dispenser heeft openingen aan beide kanten waardoor de servetten er gemakkelijk uitgehaald kunnen worden. De servetten dispensers zijn bekend geworden van de Amerikaanse bars waar deze servetten dispensers altijd op tafel te vinden waren. De Novafold dispenserservetten zijn in verschillende kleuren beschikbaar en kunnen ook naar wens bedrukt worden. Het verschil met de Masterfold dispenserservetten is dat de Novafold servetten wat kleiner zijn en 4 keer gevouwen zijn.

 

4.4. Bestekvouw servetten.

De naam zegt het wederom al, het is een servet met een inkeping voor het plaatsen van bestek. Bestekvouw servetten zijn gemaakt van de luxueuze Airlaid servetten. Als het servet wordt uitgevouwen heeft het een formaat van 40 x 40 cm. De stevige servetten zijn perfect voor het gebruiken als bestekzakje en door de goede kwaliteit ziet het er erg luxueus en verzorgd uit. De bestekvouw servetten zijn verkrijgbaar in 19 verschillende kleuren en kunnen bedrukt worden in een enkele kleur.

 

4.5. Point to Point servetten.

De Point to Point servetten zijn gemaakt van een tissue kwaliteit waaraan een embossing is toegevoegd die naar binnen is geplaatst. Simpel gezegd: er zijn lagen aan de binnenzijde aan elkaar geplaatst om het servet wat luchter te maken. Het papier bestaat uit twee zijdes van 16.5 gram met een extra lijmlaag ertussen. Het is wederom mogelijk om de servetten naar wens te bedrukken en ze zijn ook in verschillende kleuren beschikbaar. Ze kunnen helemaal naar wens worden gecustomized.

 

4.6. 1 – 2 en 3 laags servetten.

De 1 – 2 en 3 laags servetten worden ook wel tissue servetten genoemd. Dit zijn servetten met een papiersoort van ongeveer 16.5 tot 17 gram. Het papier bestaat uit zuivere cellulose, dit is een stof die zich bevindt in veel natuurlijke vezels. Denk bijvoorbeeld aan katoen en watten, dit zijn nagenoeg zuivere cellulose. Het nadeel van zuivere cellulose is dat het slecht afbreekbaar is. De servetten zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Het keuringsproces van deze servetten verloopt via een kleurbad. Hier worden de servetten als het ware in geplaatst waardoor ze de kleur opzuigen en het servet een specifieke kleur krijgt. Het verschilt natuurlijk per hoeveel lagen hoe dik het servet is.

 1. Kwaliteit van servetten.

De servetten die verkocht worden in de webshop van 123Bedrukte Servetten zijn allemaal voorzien van een aantal belangrijke standaarden die bij elke servet wat wordt gemaakt in acht wordt genomen:

 • De servetten zijn vrij van chemicaliën en bindmiddelen.
 • Om bovenstaande reden zijn de servetten dan ook biologisch afbreekbaar.
 • Ze voldoen aan de GD4 standaar dat mochten de servetten in een wc eindigen dat ze doorgetrokken kunnen worden.
 • De servetten zijn van hoge kwaliteit en zacht voor de huid.
 • Alle verschillende servetten kunnen afgenomen worden in wel 19 verschillende kleuren.

Alle servetten die geproduceerd worden bij 123Bedrukte servetten zijn pluisvrij en gemaakt van 100% natuurlijke vezels. Ook mag er gesproken worden van een expertise voor het fabriceren van de Airlaid servetten Deze servetten worden gemaakt met een mix van synthetische vezels en natuurlijke vezels waardoor er een heel zacht maar sterk materiaal ontstaat. Het materiaal is zo gemaakt dat de vloeistoffen binnen enkele seconden worden geabsorbeerd en vastgehouden.

 1. Technieken van servetten bedrukken.

De technieken die worden gebruikt voor het bedrukken van servetten is een flexo bedrukking. Dit is een rotatie hoogdruktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van flexibele drukvormen. Dit zijn meestal fotopolymeer platen en ook een sneldrogende dunne en vloeibare inkt. Als er hoogdruk wordt toegepast betekend dit dat het beeld wat gedrukt moet worden wat hoger ligt op de drukvorm. Het raster neemt de inkt op en plaatst deze op de wals waar de polymeer plaat op gemonteerd is. Er wordt voor gezorgd dat de overmaat van inkt van de wals wordt afgeschraapt door de rakels. Een rakel is een technische term voor een gereedschap in mesvorm wat bijvoorbeeld van rubber, staal of hout is gemaakt.

Flexodruk wordt veel gebruikt in de verpakkingsindustrie, het wordt voornamelijk toegepast op het bedrukken van flexibele verpakkingen die gemaakt zijn op basis van papier, kunststof en aluminiumfolie. De inkt die wordt gebruikt voor het drukken doormiddel van flexodruk zijn gemaakt op oplosmiddel basis en in sommige gevallen ook op waterbasis. Watergedragen inkt wordt op grote schaal toegepast bij het creëren van verpakkingen die gemaakt zijn van papier en karton. Dit wordt ook gebruikt voor de servetten omdat deze natuurlijk ook van zacht materiaal zijn gemaakt.

Flexodruk is een goede optie voor bedrukking omdat de registerverschillen, wat gebeurt door het rekken van het materiaal, niet plaats vindt bij flexodruk. Er worden meerdere kleuren naar elkaar gedrukt op het materiaal wat tegen de cilinder is aangespannen en hierdoor sluiten ze exact aan.

Vroeger stond flexodruk niet bekend om haarscherpe kwaliteit maar dat is tegenwoordig wel anders. De machines zijn een stuk geavanceerder en voorzien van betere technieken dan vroeger. De verbeterde technieken en inktsoorten hebben er voor gezorgd dat de printer nu haarscherp beeld oplevert. Flexodruk kan zich qua kwaliteit en resultaten gemakkelijk meten aan andere druktechnieken.

 1. Duurzaamheid van servetten en recyclen.

Alle servetten die aangeboden worden op de website van 123Bedrukte Servetten zijn duurzaam. De servetten zijn biologisch afbreekbaar en bevatten geen chemische middelen. Dan zal er misschien gedacht worden; een papieren servet is veel minder duurzaam omdat deze na één keer gebruiken al weg wordt gegooid. Maar dit is niet helemaal waar, er is geen energie nodig voor het wassen en strijken net als bij een katoenen servet.

Tegenwoordig zijn papieren servetten ook echt booming omdat deze veel milieubewuster zijn dan katoenen servetten. Een papieren servet kan herkend worden aan het FSC keurmerk, dit is de afkorting voor Forest Stewardship Council oftewel raad voor goed bosbeheer. Als producten voorzien zijn van een FSC keurmerk betekend dit dat het product moet voldoen aan de hoogste eisen op sociaal, milieuvriendelijk en economisch gebied. Er moet aan strenge eisen worden voldaan om een FSC keurmerk te ontvangen. Verschillende eisen die worden gesteld om het FSC keurmerk te ontvangen:

 • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden mogen niet aangeraakt worden.
 • Er mag ook geen hout gekapt worden langs waterlopen / steile hellingen.
 • Na het kappen van de bomen moet het bos de kans krijgen om te herstellen, er mag niet meer hout verdwijnen dan dat er terug kan groeien.

Het FSC keurmerk wordt niet enkel op massief hout gebruikt maar op alle producten waarin houtvezels zijn verwerkt. Servetten vallen hier ook onder want hier worden natuurlijk papier snippers in verwerkt. De controle voor dit alles wordt geregeld door onafhankelijke certificerende organisaties.

 

 

 1. Bestelling, betaling en levering.

Na het kiezen van het soort servet is de hoeveelheid de volgende keus die moet worden gemaakt. Er zijn acht verschillende opties waar uit gekozen kan worden. Mocht er getwijfeld worden over een servet is het altijd mogelijk om een proef servet te ontvangen. Deze wordt dan gewoon naar u opgestuurd en kan gecheckt worden.

Na het kiezen van de juiste servetten is de volgende stap de bedrukking. Als de bestelling is gedaan voor de juiste soort en aantal servetten is de volgende stap het doorgeven van de bedrukking. Er zal contact met u opgenomen worden via de mail en op deze manier kunnen alle wensen worden doorgegeven. Afhankelijk van de soort servetten en de grootte van de bedrukking wordt het wel aangeraden om de bedrukking niet te ingewikkeld te maken. Omdat de bedrukking vaak niet zo groot is zal de key zijn; less is more. Mocht u hier over twijfelen of er niet uitkomen dan staat het team van 123Bedrukte Servetten klaar om u te voorzien van informatie. De bestanden voor de bedrukking moeten aangeleverd worden in een EPS of AI bestand.

Vervolgens is natuurijk ook een belangrijk onderdeel de betaling. Dit vindt niet meteen plaats, deze is op factuur en hoeft pas voldaan te worden als de servetten zijn bezorgd. Mocht er iets niet goed zijn aan de geleverde servetten kan er nog wat aan de prijs aangepast worden.

Als alle bovenstaande stappen zijn geregeld is het tijd voor het produceren en de bezorging van de bedrukte servetten. Een mooie bijkomstigheid is dat er geen verzendkosten worden gerekend binnen Nederland en België. De levertijd van de bedrukte servetten is gemiddeld zo’n 5 tot 6 weken. Het is wel erg belangrijk dat ze op tijd worden besteld om ze op tijd binnen te hebben voor het horeca seizoen. Het is ook mogelijk dat de levertijd wat korter / langer is maar dit zal dan ook altijd nog besproken worden bij het bestellen van de servetten.

Zoals al eerder uitgelegd; na het afleveren van de bedrukte servetten zal de factuur moeten worden voldaan.

Conclusie.

Alles bij elkaar is het nog al veel informatie, heeft u advies nodig met betrekking tot het kopen van bedrukte servetten? De specialisten die werkzaam zijn bij 123Bedrukte Servetten staan voor u klaar en helpen graag met het oplossen van ingewikkelde verpakkingskwesties. De onderneming van 123Bedrukte Servetten leveren al jarenlang diverse disposables en verpakkingsmaterialen, hierdoor zijn wij een vertrouwde partij binnen de markt.

Vul het contactformulier in om contact met ons op te nemen. Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op 070 752 1702. Alle adviezen zijn natuurlijk geheel kosteloos en verblijvend.